Ziarna przenicy

Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Jak to robić?

Temat podawania glutenu niemowlakom wywołuje pewne kontrowersje. Wszystko przez to, że jeszcze do niedawna jego podawanie dzieciom do 10. miesiąca życia było niewskazane , aż do pojawienia się badań, które sugerują rozszerzanie diety niemowlaka o  gluten nieco wcześniej. Ta różnica zdań wprowadza niekiedy rodziców w zakłopotanie. Nawet pediatrzy nie mogą dojść do porozumienia, który moment w życiu dziecka jest najlepszy, aby zacząć wprowadzać do jego diety gluten. Dobrym rozwiązaniem jest obserwacja malucha i zasięgnięcie opinii lekarza pediatry, który zna dziecko.

Gluten – co to takiego? Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka i co mówią na ten temat najnowsze schematy żywienia?

Gluten jest mieszaniną białek (gluteiny i gliadyny), występujących w zbożach m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W związku z tym można go znaleźć w wielu podstawowych produktach, takich jak: mąka, kasza, pieczywo, makaron itd.

W jakich posiłkach dla niemowląt znajdziemy gluten? Przede wszystkim w różnego rodzaju kaszkach dla dzieci, które stanowią istotny element w rozszerzaniu diety dziecka.
Gluten w diecie niemowlaka – czemu taki problematyczny?

Gluten jest obecny w większości podstawowych produktów żywnościowych, stąd takie duże zamieszanie wokół niego. Jeśli więc okaże się, że niemowlak nie toleruje glutenu, trzeba z jego diety wykluczyć wszystkie te produkty, w których gluten się znajduje.
Nietolerancja glutenu u niemowlaka – objawy

Istnieją dwie choroby związane z nietolerancją glutenu:

Alergia na gluten – może się pojawić zarówno u malucha karmionego mlekiem matki, jak i sztucznie.  Jakie są objawy alergii na gluten? W przypadku alergii na gluten, po jego spożyciu dziecko miewa kolki, wzdęcia, biegunkę czy też pojawiają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia – jest to choroba spowodowana defektem genetycznym, w wyniku którego organizm produkuje przeciwciała, które uszkadzają struktury w jelicie, przez co jelita nie są w stanie pracować prawidłowo. Do uszkodzeń dochodzi tylko w momencie spożycia glutenu, ponieważ to on jest traktowany jako „ciało obce” i przeciwciała są kierowane przeciwko niemu.

Co ważne, spożycie glutenu u niemowlaka może jedynie ujawnić występowanie tej choroby, ale nie może jej wywołać.

Do objawów celiakii, które można zaobserwować u dzieci po spożyciu glutenu, należą:

    Brak apetytu
    Niska masa, powolny wzrost
    Biegunki, wzdęcia, bóle brzucha
    Zaburzenia w rozwoju
    Niedokrwistość
    Nadpobudliwość

Jednak celiakia u niemowląt może początkowo przebiegać bezobjawowo i ujawnić się dopiero w dalszym etapie rozwoju.
Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Jak to robić?

Do tej pory panują różne opinie na temat tego kiedy wprowadzać gluten u niemowląt. Jednak wedle najnowszych badań (które nadal trwają, a wyniki nie wszystkich są zgodne), gluten należy zacząć wprowadzać do diety niemowlaka między 4., a 7.miesiącem życia.

Specjaliści polecają, aby rozpocząć wprowadzenie glutenu poprzez podawanie ½ łyżeczki kaszki czy kleiku dodanego do zupy.
Gluten u niemowląt – co warto zapamiętać?

Warto zapamiętać, że przed wprowadzeniem glutenu do diety niemowlaka najlepiej skonsultować się ze znajomym pediatrą, który pomoże w podjęciu decyzji o tym, który moment będzie najlepszy na wykonanie tego kroku.

Polecamy posiłki Humana  100% Organic, które nie zawierają glutenu.

Posiłki owocowe 100% Organic: humana-baby.pl/kategoria/posilki-owocowe-100-organic/

Posiłki warzywne 100% Organic: humana-baby.pl/kategoria/posilki-warzywne-100-organic/


Dziecko trzymające marchewkę

Jakie owoce i warzywa dla niemowlaka? Kiedy i jak wprowadzać je do diety?

Rozszerzanie diety to niewątpliwie ważny etap w życiu każdego dziecka. Poznawanie nowych smaków i odnajdywanie tych ulubionych. Próbowanie nowych konsystencji. Brzmi jak niezła, kulinarna przygoda! 

Rozszerzanie diety – owoce i warzywa

W pierwszym roku życia niemowlaka (a często również i później) podstawą jego diety jest mleko. Nowe posiłki stanowią dla dziecka uzupełnienie i dają mu szansę na stopniowe poznawanie różnorodnych smaków, zapachów, tekstur, konsystencji i przyzwyczajają do jedzenia, które w przyszłości zastąpi mleko.   

Przymierzając się do rozszerzania diety naszego malucha zastanawiamy się jakie owoce i warzywa dla niemowlaka będą odpowiednie, od kiedy możemy je podawać, w jakiej formie. 

Jakie warzywa dla niemowlaka?

Zgodnie z zaleceniami schematu żywienia niemowląt pierwsze warzywne posiłki można zacząć podawać dziecku, gdy skończy 4. miesiąc, jednak starajmy się, by w miarę możliwości dziecko do 6. miesiąca życia było karmione wyłącznie piersią. 

Do ukończenia 6. miesiąca życia dziecka wszelkie warzywne posiłki powinniśmy podawać niemowlęciu w formie gładkiego puree, przecierów i zupek. Szczególnie polecamy posiłki warzywne dla niemowląt 100 % Organic Humana. Między 7. ,a 12. miesiącem życia, dziecko nabywa stopniowo umiejętności gryzienia i żucia oraz umiejętność samodzielnego jedzenia. Zacznijmy od rozgniecionych, gotowanych warzyw, by stopniowo przechodzić do posiekanych surowych warzyw. Możemy też próbować podawać dziecku do rączki miękkie kawałki warzyw. 

Jakie warzywa dla niemowlaka są najlepsze na start rozszerzania diety? Warzywami, od których możemy zacząć są np. marchewka, ziemniaki, cukinia, brokuły, kalafior czy dynia. 

Rozpoczynając rozszerzanie diety dziecka o warzywa, zacznijmy od podania małej łyżeczki i stopniowo zwiększajmy ilość podawanego posiłku – przez kilka łyżeczek, aż po całą porcję. Przez cały proces rozszerzania diety bacznie obserwuj malucha. Oprócz obserwowania jego reakcji na posiłki sprawdzaj też, czy nowe warzywa nie powodują u niego reakcji alergicznej bądź problemów pokarmowych.

Jakie owoce dla niemowlaka?

W rozszerzaniu diety niemowlaka, po warzywach przychodzi czas na owoce. Podobnie jak w przypadku warzyw, można je podawać najwcześniej od 4. miesiąca, jednak jeśli nie ma przeciwwskazań do karmienia piersią, warto, by to właśnie mleko było wyłącznym posiłkiem dziecka, aż do 6. miesiąca. 

Na samym początku owoce powinniśmy podawać w formie musu, przecieru lub kompotu, następnie w formie rozgniecionej, aż w końcu w formie cząstek podawanych dziecku do rączki. Sprawdź pyszne posiłki owocowe dla niemowląt 100% Organic Humana.

Jakie owoce dla niemowlaka są najlepsze, gdy rozpoczynamy przygodę z rozszerzaniem diety? Są to między innymi: banan, jabłko, gruszka, maliny, morele, truskawki, brzoskwinie, jagody czy czarna porzeczka. Wprowadzając nowe smaki, nie róbmy tego na raz. Pozwólmy dziecku oswoić się z jednym smakiem, przyzwyczaić się do niego, a następnie wprowadzajmy kolejny. 

Tak jak w przypadku warzyw – zacznijmy od małych porcji i stopniowo zwiększajmy ilość posiłku. Cały czas obserwujmy nasze dziecko i sprawdzajmy co smakuje mu szczególnie, a co mniej. W razie wątpliwości związanych z podejrzeniem alergii pokarmowej skontaktujmy się z lekarzem specjalistą.

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt najlepszym pokarmem dla malucha do 6 miesiąca życia jest mleko mamy. Rozszerzanie diety rozpoczyna się między 4. a 6. miesiącem życia dziecka, zaczynając od warzyw, a następnie przechodzi się do owoców. Jakie owoce dla niemowlaka wybrać?

Kiedy podawać owoce dla niemowlaka?

Zaleca się, aby najpierw wprowadzić do diety malucha warzywa, a dopiero później owoce. Jest to spowodowane tym, że warzywa są dużo mniej słodkie i nie będą wydawały się atrakcyjne pod względem smaku dla dziecka, jeśli najpierw poda mu się owoce. Mogłoby się zatem stać tak, że maluch po prostu nie będzie chciał jeść żadnych warzyw, które są mu tak samo potrzebne, jak i owoce ze względu na zawartość wielu witamin, błonnika czy składników mineralnych. Owoce do diety niemowlaka wprowadza się między 4. a 6. miesiącem życia.

Owoce w diecie niemowlaka – co na początek?

Na początek należy zaproponować dziecku jeden owoc, w niedużej ilości, np. podawany łyżeczką. Zazwyczaj rozpoczyna się od podawania jabłek, ponieważ są bogatym źródłem witamin i błonnika. W przypadku jabłek dodatkowym plusem jest różnorodność ich odmian, dzięki czemu dziecko może wybrać swój ulubiony smak. Poza tym jabłka najczęściej są owocem lokalnym, zatem jest większe prawdopodobieństwo, że są one świeże i nie są do nich dodawane środki chemiczne.

Dieta 7. Miesięcznego niemowlaka – jakie owoce możemy podawać dziecku?

Oprócz wcześniej wspomnianych jabłek, 7- miesięczne dziecko może jeść także czarne jagody, gruszki, morele, maliny czy dziką różę. Dobrym pomysłem jest dodanie nowego owocu do wcześniej zaakceptowanego jabłka, szczególnie w przypadku, gdy maluch ma problemy z polubieniem zupełnie nowych smaków. Należy pamiętać, żeby kolejne owoce wprowadzać stopniowo, dać dziecku polubić jeden z nich i dopiero wtedy zaproponować inny.

W jakiej postaci podawać owoce 7- miesięcznemu dziecku?

Owoce dla niemowlaka można podawać w postaci papki, przecieru czy kompotu. Należy jednak pamiętać, aby zacząć proponować dziecku owoce z wyczuwalnymi grudkami, ponieważ dzięki temu będzie się doskonaliła jego umiejętność żucia i gryzienia.

Soki owocowe są mniej polecane od owoców, ponieważ zawierają więcej cukru i innych dodatków. Ogranicza się ich ilość do ok. 150 ml dziennie, w tym wliczając w to spożyte owoce. Jeśli podawać sok to powinien być to sok w 100% przecierowy i bez dodatku cukru.

Co zrobić, jeśli dziecko nie chce jeść proponowanych owoców?

Należy pamiętać, że zgodnie z nowym schematem żywienia dziecko samo decyduje o tym, czy zje posiłek i ile go zje. Rodzic natomiast decyduje, co dziecko je oraz kiedy i jak jedzenie zostanie podane. W związku z tym nawet, gdy maluch początkowo nie chce się przekonać do nowo poznanych smaków, trzeba być cierpliwym i dalej próbować podawać mu inne nowości, na pewno na któryś smak się w końcu zdecyduje. Poza tym im bardziej urozmaicona dieta (szczególnie w owoce i warzywa), tym lepiej dla malucha- nie dość, że dostarcza mu różnych składników odżywczych, to jeszcze zapewnia wiele ciekawych doznań smakowych.


Warzywa bio

Co oznacza, że posiłki są 100% organic?

Obecnie, coraz większą uwagę zwraca się na to, co się je. Jest to szczególnie ważne w przypadku niemowląt i starszych dzieci, gdyż to właśnie dieta odpowiada za prawidłowy rozwój maluchów i ma wpływ na funkcjonowanie ich organizmów. Na szczęście na rynku pojawiają się nowe propozycje posiłków, a w ostatnim czasie popularne stają się posiłki BIO (100% organic).

Co oznacza, że dany posiłek jest 100% organic?

Posiłki w 100% organic, to takie, w skład których wchodzą tylko składniki ekologiczne. Mówiąc dokładniej, składniki te pochodzą z ekologicznych farm, na których nie używa się żadnych syntetycznych środków ochrony roślin (m.in. pestycydów) czy regulatorów wzrostu. Wszystkie farmy, z których pochodzą te składniki, są dokładnie sprawdzone.

Jakie składniki są używane do sporządzania posiłków 100 % organic?

Wyżej wspomniane składniki to przede wszystkim owoce i warzywa, ale również mięsa, ryby czy też zboża. Zatem gama produktów, z których są robione posiłki w słoiczkach oznaczonych „100% organic” jest dość szeroka i w związku z tym możliwe jest tworzenie wielu smacznych, różnorodnych i przede wszystkich zdrowych, a także bezpiecznych potraw.

Co więcej, posiłki w 100% organic nie zawierają żadnych szkodliwych substancji, ani takich, które nie są wskazane do spożywania przez niemowlaki tj.: soli, cukru, polepszaczy smaku, dodatków zapachowych, barwników, konserwantów czy składników modyfikowanych genetycznie.

Co zapewnia jakość produktów 100% organic?

Wszystkie produkty 100 % organic posiadają odpowiednie certyfikaty, które udowadniają ich wysoką jakość. Dodatkowo, receptura posiłków złożonych ze składników 100% organic jest zgodna z najnowszymi wynikami badań w dziedzinie żywienia niemowląt.

Zatem każdy rodzic, podając swojemu maluchowi produkt oznaczony napisem 100% organic może być spokojny, jeśli chodzi zarówno o jakość takiego posiłku, jak i bezpieczeństwo podawania.

Humana gwarantuje najwyższą jakość w 100% Organic.