Czego nie można jeść w ciąży?

 Czego unikać w swojej diecie ciążowej?

Kobiety w ciąży szczególnie powinny dbać o swoje zdrowie, w tym zapewnić sobie dużo czasu na odpoczynek i relaks, unikać nerwów i stresu, ale również zadbać o odpowiednią dietę. Prawidłowy sposób odżywiania w czasie ciąży jest bardzo ważny, ponieważ ma ogromny wpływ na rozwój dziecka w brzuchu matki, a także na prawidłowy przebieg ciąży. Dlatego istotne jest jak najlepsze dopasowanie diety ciążowej, by nie stanowiła niebezpieczeństwa dla dziecka i mamy. Jakich produktów unikać w swojej diecie? Czego nie można jeść w ciąży?
Dieta ciążowa – czego nie wolno jeść w czasie ciąży?

Wiedza o tym, co można, a czego nie wolno jeść w trakcie ciąży jest bardzo ważna dla przyszłych mam. Prawidłowa dieta ciążowa to przede wszystkim rezygnacja z produktów spożywczych, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie dziecka i na przebieg ciąży. Często kobiety muszą zrezygnować w tym czasie ze swoich ulubionych potraw, jednak należy pamiętać, że celem tych wyrzeczeń jest dobro rozwijającego się dziecka, a ograniczenie niektórych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań w trakcie ciąży oraz zwiększa szansę na urodzenie dziecka, które będzie okazem zdrowia.

Z diety ciążowej należy kategorycznie wykluczyć alkohol, którego nawet niewielka ilość może mieć wpływ na rozwój dziecka i spowodować poważne zaburzenia. Wyeliminowanie alkoholu nie jest zaskoczeniem. Z czego jeszcze powinny zrezygnować kobiety w ciąży? Czego nie można jeść?

W trakcie ciąży należy zrezygnować między innymi z wysoko przetworzonych produktów, zawierających tłuszcze trans np. krakersów, chipsów, wafelków, produktów smażonych w głębokim tłuszczu czy fast-foodówy, a w szczególności frytekki. Przypuszcza się, iż tłuszcze trans mogą mieć wpływ na długość trwania ciąży, na rozwój układu nerwowego dziecka, ale także na jego masę urodzeniową. Tłuszcze trans uznawane są za szkodliwe nie tylko dla kobiet w ciąży, ale i dla innych, bowiem zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego czy rozwoju cukrzycy typu 2.

Całkowicie wyeliminować z diety należy także surowe mięso np. tatar czy słabo wysmażony stek, surowe wędliny, surowe owoce morza i ryby, a także surowe jaja.  Produkty te mogą powodować infekcje bakteryjne, zatrucia pokarmowe i zagrażać zdrowiu kobiety oraz dziecka. Dodatkowo surowe jaja mogą być źródłem salmonelli, a spożywanie surowego mięsa, może stanowić przyczynę zakażenia toksoplazmozą.

Kolejnymi produktami, których nie wolno jeść w czasie ciąży są sery pleśniowe i dojrzewające, produkowane z mleka niepasteryzowanego, ponieważ mogą one zawierać listerię – bakterię zwiększającą ryzyko przedwczesnego porodu czy poronienia. W diecie ciążowej należy także wyeliminować produkty zawierające wątróbkę, któray zawiera retinol (rodzaj witaminy A), będący toksycznym dla płodu w dużych stężeniach.

Czego nie powinno się jeść w ciąży?

W trakcie ciąży powinno się także ograniczyć spożywanie produktów zawierających dużą ilość cukru np. kolorowych napojów gazowanych, które na dodatek zawierają konserwanty oraz sztuczne barwniki. Do tego warto ograniczyć spożywanie napojów z kofeiną – np. kawy czy napojów energetycznych.

Prawidłowa dieta w ciąży jest bardzo ważna, ze względu na zdrowie przyszłej mamy i dziecka, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na produkty, których nie wolno jeść w trakcie ciąży i wyeliminować je, aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka.

powrót do góry