Ziarna przenicy

Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Jak to robić?

Temat podawania glutenu niemowlakom wywołuje pewne kontrowersje. Wszystko przez to, że jeszcze do niedawna jego podawanie dzieciom do 10. miesiąca życia było niewskazane , aż do pojawienia się badań, które sugerują rozszerzanie diety niemowlaka o  gluten nieco wcześniej. Ta różnica zdań wprowadza niekiedy rodziców w zakłopotanie. Nawet pediatrzy nie mogą dojść do porozumienia, który moment w życiu dziecka jest najlepszy, aby zacząć wprowadzać do jego diety gluten. Dobrym rozwiązaniem jest obserwacja malucha i zasięgnięcie opinii lekarza pediatry, który zna dziecko.

Gluten – co to takiego? Kiedy i jak wprowadzać gluten do diety niemowlaka i co mówią na ten temat najnowsze schematy żywienia?

Gluten jest mieszaniną białek (gluteiny i gliadyny), występujących w zbożach m.in. w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. W związku z tym można go znaleźć w wielu podstawowych produktach, takich jak: mąka, kasza, pieczywo, makaron itd.

W jakich posiłkach dla niemowląt znajdziemy gluten? Przede wszystkim w różnego rodzaju kaszkach dla dzieci, które stanowią istotny element w rozszerzaniu diety dziecka.
Gluten w diecie niemowlaka – czemu taki problematyczny?

Gluten jest obecny w większości podstawowych produktów żywnościowych, stąd takie duże zamieszanie wokół niego. Jeśli więc okaże się, że niemowlak nie toleruje glutenu, trzeba z jego diety wykluczyć wszystkie te produkty, w których gluten się znajduje.
Nietolerancja glutenu u niemowlaka – objawy

Istnieją dwie choroby związane z nietolerancją glutenu:

Alergia na gluten – może się pojawić zarówno u malucha karmionego mlekiem matki, jak i sztucznie.  Jakie są objawy alergii na gluten? W przypadku alergii na gluten, po jego spożyciu dziecko miewa kolki, wzdęcia, biegunkę czy też pojawiają się dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Celiakia – jest to choroba spowodowana defektem genetycznym, w wyniku którego organizm produkuje przeciwciała, które uszkadzają struktury w jelicie, przez co jelita nie są w stanie pracować prawidłowo. Do uszkodzeń dochodzi tylko w momencie spożycia glutenu, ponieważ to on jest traktowany jako „ciało obce” i przeciwciała są kierowane przeciwko niemu.

Co ważne, spożycie glutenu u niemowlaka może jedynie ujawnić występowanie tej choroby, ale nie może jej wywołać.

Do objawów celiakii, które można zaobserwować u dzieci po spożyciu glutenu, należą:

    Brak apetytu
    Niska masa, powolny wzrost
    Biegunki, wzdęcia, bóle brzucha
    Zaburzenia w rozwoju
    Niedokrwistość
    Nadpobudliwość

Jednak celiakia u niemowląt może początkowo przebiegać bezobjawowo i ujawnić się dopiero w dalszym etapie rozwoju.
Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka? Jak to robić?

Do tej pory panują różne opinie na temat tego kiedy wprowadzać gluten u niemowląt. Jednak wedle najnowszych badań (które nadal trwają, a wyniki nie wszystkich są zgodne), gluten należy zacząć wprowadzać do diety niemowlaka między 4., a 7.miesiącem życia.

Specjaliści polecają, aby rozpocząć wprowadzenie glutenu poprzez podawanie ½ łyżeczki kaszki czy kleiku dodanego do zupy.
Gluten u niemowląt – co warto zapamiętać?

Warto zapamiętać, że przed wprowadzeniem glutenu do diety niemowlaka najlepiej skonsultować się ze znajomym pediatrą, który pomoże w podjęciu decyzji o tym, który moment będzie najlepszy na wykonanie tego kroku.

Polecamy posiłki Humana  100% Organic, które nie zawierają glutenu.

Posiłki owocowe 100% Organic: humana-baby.pl/kategoria/posilki-owocowe-100-organic/

Posiłki warzywne 100% Organic: humana-baby.pl/kategoria/posilki-warzywne-100-organic/

powrót do góry