Mama uśmiechająca się do dziecka

Mleko mamy — cud natury

Mleko mamy jest naturalnie najlepszym pokarmem dla Twojego dziecka. Zawiera wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje dziecko w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia. Ponadto może zmniejszyć ryzyko wystąpienia u noworodka alergii oraz dostarcza przeciwciała, które chronią je przed infekcjami.


baby is hugging its mom and lying on the shoulder

Właściwości mleka mamy

Bez wątpienia nie ma lepszego pokarmu niż mleko matki. Ale co sprawia, że jest ono tak wyjątkowe? Poniżej znajdziesz listę najważniejszych właściwości kobiecego mleka:

  • idealnie dopasowuje się do potrzeb żywieniowych i energetycznych Twojego dziecka
  • jest lekkostrawne dla wrażliwego układu trawiennego dziecka
  • jest dostępne na zawołanie, gotowe do spożycia i higieniczne
  • ma zawsze idealną temperaturę
  • zawiera ważne przeciwciała, które pomagają w rozwoju układu odpornościowego dziecka
  • może zapobiegać wystąpieniu alergii

Składniki mleka mamy

  • tłuszcz

    Mleko matki składa się średnio w 4% z tłuszczu. Jest on bardzo ważnym składnikiem, ponieważ pokrywa połowę zapotrzebowania energetycznego noworodka. Ponadto duży procent tłuszczy zawartych w mleku kobiecym to tłuszcze nienasycone, w tym długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które wspomagają rozwój mózgu, układu nerwowego i fotoreceptorów (komórek siatkówki niezbędnych dla prawidłowego widzenia).

  • Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO)

    HMO to oligosacharydy mleka kobiecego — ważny składnik mleka matki. Dowiedziono naukowo, że HMO dostarczają organizmowi wielu korzyści, np. wspierają równowagę flory jelitowej, hamują działanie szkodliwych bakterii w jelitach i wspomagają naturalny rozwój układu odpornościowego.* Tutaj dowiesz się więcej na temat HMO.

  • białko

    Głównym zadaniem białek jest dostarczanie Twojemu rozwijającemu się dziecku materiału budulcowego dla wielu struktur i procesów zachodzących w ciele, np. mięśni, komórek krwi, reakcji układu odpornościowego i enzymów.

  • węglowodany

    Laktoza (cukier znajdujący się w mleku) jest naturalnym składnikiem mleka kobiecego oraz źródłem energii dla noworodka. W procesie trawienia laktoza rozkłada się w jelicie cienkim na czynniki pierwsze, a enzymem, który za ten rozkład odpowiada, jest laktaza.

  • błonnik

    GOS (galaktooligosacharydy) to błonnik prebiotyczny. Obecność GOS w mleku kobiecym powoduje, że dziecko otrzymuje wraz z pokarmem ważny materiał budulcowy

  • minerały i mikroskładniki
    • Wapń jest najważniejszym minerałem odpowiadającym za zdrowe zęby i kości.
    • Żelazo jest niezbędnym mikroskładnikiem ponieważ transportuje i magazynuje tlen we krwi. Odgrywa również ważną rolę w produkcji energii w organizmie.
  • witaminy
    • Witamina A jest ważnym składnikiem dla zachowania zdrowego wzroku i układu odpornościowego, a także chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem cząsteczek tlenu.   
    • Witamina D odpowiada za wchłanianie wapnia w jelitach i bierze udział w rozwoju kości. 
    • Witamina E jest jedną z najważniejszych form ochrony — osłania białka, tłuszcze i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem cząsteczek tlenu.

Mama tuląca noworodka do piersi

Siara i składniki mleka kobiecego — dowiedz się więcej

Czym jest siara?

W ciągu pierwszych kilku dni w Twoich piersiach produkowany jest przejrzysty żółtawy płyn, prekursor mleka kobiecego zwany siarą. Siara zawiera przeciwciała — immunoglobuliny — które przez pierwsze miesiące życia dziecka chronią je przed chorobami zakaźnymi. Jest lekkostrawna i wywołuje pierwsze ważne wydarzenie w życiu dziecka, tj. pierwszą kupkę, wraz z którą z organizmu usuwane są pozostałości tego, co dziecko połykało w macicy. Ten zielonkawo-czarny stolec dziecka nazywa się smółką.

Po około dwóch dniach zaczyna wydzielać się bardziej tłuste i bogatsze w energię mleko przejściowe. Z końcem drugiego tygodnia gruczoły mleczne zaczynają produkować mleko dojrzałe, które dostarcza dziecku wszystkiego, co jest mu niezbędne do zdrowego rozwoju. Mleko dojrzałe jest chudsze i niemal białe.

Czy siara jest dla mojego dziecka wystarczająca?

Tak. Przy założeniu, że dziecko urodziło się z prawidłową masą ciała, siara zwykle zaspokaja jego potrzeby do momentu pojawienia się mleka dojrzałego. Zdarza się jednak, że należy podać dziecku pokarm uzupełniający, np. w przypadku odwodnienia lub dużej utraty wagi oraz w celu unormowania poziomu cukru. W takiej sytuacji pediatra lub pracownik kliniki porodowej udzieli Ci szczegółowych informacji. Nie musisz martwić się o wpływ takiej wczesnej suplementacji na karmienie piersią noworodka, gdyż rzadko stanowi ona problem. Zawsze jednak próbuj nakarmić dziecko najpierw piersią. 

Jakie ważne składniki zawiera mleko kobiece?

Do najważniejszych składników mleka kobiecego zaliczamy długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają rozwój mózgu, nerwów i wzroku, oraz oligosacharydy mleka kobiecego (HMO), które wspierają równowagę flory jelitowej. Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat HMO.

Co najważniejsze, mleko matki stanowi fundament zdrowia Twojego dziecka. Dostarcza mu białka, węglowodanów, tłuszczy, witamin i minerałów, jak również mikroskładników, a wszystko to w odpowiednich ilościach i najwyższej jakości.


Rodzice cieszący się z chodzącego dziecka

Nasza infolinia świadcząca porady rodzicielskie jest do Twojej dyspozycji.

Jeśli masz pytania na temat ciąży i karmienia piersią lub żywienia niemowląt i małych dzieci, nasi doświadczeni konsultanci z radością doradzą Ci i odpowiedzą na wszystkie wątpliwości.

Skontaktuj się z nami.

Skontaktuj się z nami